Szőlőültvetény az első három évben A szőlőtőkék élettartamának első szakasza (3 év) a tőkeművelésmód kialakításának éveiként fogható fel. Alakítás során elkövetett mulasztások, szakszerűtlenségek a későbbiek során egyáltalán nem vagy csak nehezen pótolhatók, illetve helyrehozhatók. Első év A fiatal tőkék lombfelületének korlátozását (hajtásválogatás, hajtások visszavágása) kerüljük. A fakadó hajtásokat aggató kötéssel a támaszhoz rögzítjük. Második év A vesszők közül egyet kiválasztva azt 2 rügyre metsszük, azért, hogy erős hajtások fejlődjenek. Két hajtást kell hagyni a tőkén és azokat folyamatosan hónaljazni szükséges. Gondoskodni kell a hajtás egyenes vezetéséről is, ami a szükség szerinti kötéssel (2–5-ször) érhető el. Harmadik év Kívánt magasságú törzs meghagyása és rugalmas kötözőanyaggal való rögzítése. A vessző további része ívelése az esernyő bordájához hasonló formában és a tőke erejének megfelelő hosszúságban. Növényvédelem: http://szolo.blog.hu/2009/04/15/permetezesi_menetrend http://www.mkk.szie.hu/dep/kerteszet/ta/szolo/novved/ Növényvédelem Kártevők Filoxéra - szőlőoltvány használata Szőlőmolyok, Szőlő ilonca, Szőlőgubacsatka, Takácsatka - Rügyfakadás elõtt lemosó permetezés. A rovarölõ permetezéseket szex-ferromonos csapdákkal megfigyelt rajzásokhoz idõzítjük. Rovarok elleni védekezésnél még szóba jöhet a ragadozó fajok betelepitése a szőlőültetvénybe, illetve figyelni kell arra, hogy a permetezés során ne pusztitsuk el a számunkra hasznos élőlényeket. Kórokozók A szőlőtermesztés során a gombás fertőzések okozzák a legnagyobb problémát növényvédelem szempontjából, amire egész évben folyamatosan figyelni kell. Lisztharmat - Rügyfakadáskor lemosó permetezéssel a kezdeti fetõzést visszaszoríthatjuk. Peronoszpóra - Kiemelkedõ fontosságú a megelõzõ védekezés. A fertõzés lehetõségét és a lappangási idõt figyelembe véve kell idõzíteni a permetezéseket. Szürkerothadás - A védekezés fontos pontja a fürtzáródás, amikor a bogyók növekedésük során összeérnek. Ez után a fürt belsjébe nem tudunk növényvédõszert juttatni. A permetezés során figyelembe kell venni az időjárást (hőmérséklet, csapadék) Bortechnológia Cél: Testes, hosszúéletű vörösbor Harmonikus karakter Fahordós érlelés Módszer: Magas, de kontrollált hőmérsékletű erjesztés (25-28C) Hosszú héjon áztatás (15-20nap) - színstabilizálás és a fenolos anyagok kioldása céljából Fajélesztők használata - gyors és biztonságos alkoholos erjedés Almasav bontás - lágyabb savak, harmonikus karakter céljából Kisfahordós érlelés (barrique) Acél erjesztő tartály Automata macerálás (4 óránként) http://keszenlet.hu/boraszat/termekek/105/144,letina-vip-tipusu-tartaly-.html barrique hordó kép Marketing üveg: bordói - hosszú érlelésü, testes borokhoz illik dugó: parafadugó - hagyományos címke: tradicionális, komoly megjelenés http://www.somogyma.hu/wp-content/uploads/2016/03/taklerMerlot2012-1440x564_c.jpg hangsúly főleg a borvidéken és a fajtán van